6 rețete încercate pentru cele mai reușite blaturi de tort – Salvează rețeta potrivită pentru tine

Blat de tort pufos ca un burete

Ingrediente

  • 1 pahar făină
  • 1 pahar zahăr
  • 4 ouă
  • jumătate de pliculeț praf de copt
  • 1 pliculeț zahăr vanilat

Cum se prepară?

Se separă albușurile de gălbenușuri. Ouăle trebuie să fie proaspete și reci.

Se bat bine albușurile împreună cu un pic de sare.

Într-un bol separat, se bat gălbenușurile cu zahărul simplu și cu zahărul vanilat.

Se adaugă o jumătate din albușuri la amestecul de gălbenușuri și se amestecă folosind o spatulă, cu mișcări de jos în sus.

La compoziție se adaugă făina cernută, împreună cu praful de copt, și se amestecă bine…

Se adaugă albușurile rămase și se omogenizează.

Încălziți cuptorul până la 180 de grade Celsius.

Într-o formă căptușită cu hârtie de copt, se toarnă aluatul și se pune în cuptor, pentru aproximativ 30-40 minute.

Se scoate blatul copt din formă, se răcește la temperatura camerei și se taie în 2-3 blaturi…

Rămâne doar să le ungeți cu crema preferată și deja e gata tortul!

Blat de tort pe bază de apă fierbinte

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 1 pahar zahăr
  • 1 pahar făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 3 linguri ulei
  • 3 linguri apă fierbinte
  • zahăr vanilat

Cum se prepară?

Se bat bine ouăle și zahărul până când compoziția se dublează în volum – aproximativ 10 minute.

Se cerne făina împreună cu praful de copt.

Încorporați amestecul de făină în ouăle bătute.

Adăugați apa fiartă, uleiul și zahărul vanilat și omogenizați compoziția.

Se toarna aluatul în formă și se coace în cuptorul preîncălzit până la 180 grade Celsius.

Verificați periodic cu o scobitoare…

Când este gata, se scoate blatul din cuptor, se transferă pe un suport tip grill și se așteaptă să se răcească…

Blat de tort pe bază de albușuri

Ingrediente

  • 5 albușuri
  • 90 grame de zahăr pudră
  • 40 grame de zahăr fin
  • zahăr vanilat
  • 60 grame de făină
  • un pic de sare
  • 1 linguriță acid citric

Cum se prepară?

Se bat albușurile împreună cu acidul citric, sarea și zahărul, timp de câteva minute. Puteți folosi 2-3 lingurițe de suc de lămâie dacă nu aveți acid citric la îndemână… Adăugați făină amestecată cu zahărul pudră și amestecați ușor.

Puneți aluatul obținut într-o formă dreptunghiulară mică, de 10×20 cm, sau într-una rotundă, cu diametrul de 16-18 cm…

Nu tapetați pereții formei, nici cu unt, nici cu ulei, nici cu făină…

Coaceți în cuptorul încălzit la 180 grade Celsius, timp de aproximativ 20-30 minute.

Când blatul este gata, fără a-l scoate din formă, lăsați-l să se răcească întorcând forma de copt cu fundul în sus.

După ce s-a răcit complet, înlăturați matricea.

Tortul se decorează cu zahăr pudră – Se servește cu sirop, cremă sau înghețată.

Aluat pentru un blat crocant

Ingrediente

  • 250 grame margarină sau unt
  • 2-3 oua
  • 1 pahar zahăr
  • 400 grame făină
  • 0,5 linguriță bicarbonat de sodiu stins cu oțet
  • 1 pliculeț zahăr vanilat

Cum se prepară?

Bateți ouăle împreună cu zahărul. Adăugați margarina, bicarbonatul de sodiu și zahărul vanilat și amestecați totul bine.

Adăugați treptat făina și frământați un aluat moale.

Aluatul obținut se acoperă cu folie alimentară și se pune în frigider pentru o jumătate de oră.

Cu un astfel de aluat se lucrează cu mâinile stropite cu apă, pentru a evita lipirea acestuia de mâini.

Se modelează blaturile cât mai subțire posibil – astfel, se vor coace mai bine și vor fi mai crocante.

Se coc blaturile la temperatura de 220 grade Celsius.

Blaturi din aluat foietaj

Ingrediente

  • 1 pahar făină
  • 150 ml apă
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță acid citric
  • 250 – 300 grame unt

Cum se prepară?

Dizolvați în apă sarea și acidul citric, adăugați făină cernută și frământați aluatul. Mai întâi cu o lingură, apoi cu mâinile.

Aluatul nu ar trebui să fie prea consistent – în caz contrar, va fi greu de modelat…

După ce ați frământat aluatul, înveliți-l în folie alimentară și puneți-l în frigider pentru aproximativ 30 minute.

Cu ajutorul sucitorului, întindeți aluatul sub formă de dreptunghi. În mijloc trebuie să puneți o feliuță de unt (nu trebuie să fie înghețat, dar nici moale).

Acoperiți untul cu aluat din toate părțile și întindeți-l repetat, apoi puneți-l din nou în frigider pentru jumătate de oră.

Repatați procedura dată de cel puțin 7-10 ori – cu cât mai mult, cu atât mai multe straturi o să aibă aluatul…

Spor la treabă! 🙂

Blat pe bază de bezea

Ingrediente

  • 9 albușuri
  • 230 grame de zahăr
  • 2 lingurițe de zahăr vanilat
  • 50 grame de făină
  • 180 grame de alune puțin prăjite

Cum se prepară?

Turnați albușurile într-un recipient cu capac și puneți-le în frigider pentru o zi.

A doua zi, bateți bine albușurile împreună cu zahărul vanilat și 50 grame de zahăr simplu, folosind mixerul.

Mărunțiți nucile, amestecați-le cu făina și zahărul rămas și adăugați-le peste albușuri, cu ajutorul unei spatule…

Acoperiți două forme cu diametrul de 24 și 26 cm cu hârtie de copt și turnați aluatul în ele.

Se coc blaturile timp de 1-2 ore, la temperatura de 150 de grade Celsius.

Oricare l-ați alege, să îl savurați cu drag în desertul preferat!

Poftă bună!